Archives for POLÉVKY - Page 17
Mozečková polévka
Mozečková polévka - recept. Telecí nebo vepřový mozeček vložíme na několik minut do horké vody, pak jej odblaníme a udusíme na drobně nakrájené a na másle do růžová usmažené cibuli.…
Ovarová polévka
Ovarová polévka - recept. V osolené vodě s nakrájenou zeleninou a cibulí povaříme očištěnou vepřovou hlavu (bez mozečku). Měkkou hlavu vyndáme a do polévky, stále míchajíce, zavaříme krupici. Nebo vložíme…
Polévka z vepřového srdce
Polévka z vepřového srdce - recept. Očištěné vepřové srdce vložíme do odměřené osolené studené vody na polévku a vaříme. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme, nakrájíme na drobné kostečky a na másle…
Polévka z vepřového masa
Polévka z vepřového masa - recept. V osolené vodě povaříme na nudličky nakrájenou všechnu zeleninu (celer, mrkev, petržel, pórek a spařenou kapustu). V kastrole na másle neb sádle usmažíme si…
Telecí polévka
Telecí polévka - recept. Oprané telecí kosti necháme s kořenovou zeleninou, na lístky nakrájenou, dobře povařiti. Pak ji procedíme, zeleninu jemně usekáme a přidáme zpět do polévky, načež přidáme do…
Játrová polévka
Játrová polévka - recept na polévku z telecích jater. Opraná telecí játra zbavíme blan a nakrájíme je na stejné kousky. V kastrole usmažíme na másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu…
Dršťková polévka
Drštková polévka - recept. Dršťky se operou, posypou moukou, v ní dobře vymnou, vyperou ve studené vodě, pak se v soli vymnou, opět vyperou, poté se spaří a pak zase…
Oháňková polévka
Oháňková polévka - polévka z hovězí oháňky - recept. Hovězí masitou oháňku opereme, rozsekáme na kusy a osolíme. Na rozpáleném másle si usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí,…
Gulášová polévka od babičky
Gulášová polévka (od babičky) - recept. Hovězí maso (od péra) a vepřové maso rychle opereme, nakrájíme na kostečky a osolíme. V kastrole na dobře rozpáleném másle neb rozehřátém morku si…
Nepravá hovězí polévka
Recept na nepravou hovězí polévku. Na pánev dáme rozehřáti na kostečky nakrájený morek z kostí, načež k tomu vložíme oprané křížové kosti (z páteře), nakrájená játra, srdce a slezinu. Vše…