Archives for POLÉVKY - Page 2
Polívka šparglová
Ulámej hlavičky šparglové, dolejší část sloupni, a uvař ve vodě do měkka, protlač pak skrz sýto, udělej bledou jíšku, zapraž jí protlačenou polívku, nech v tom pak vařiti šparglové hlavičky asi…
Houbová polévka
Houbová polévka. Nakrájej na tenké řízky patnáct pěkných, čerstvých, očištěných hříbků, vlož je na kuthan, přidej kousek čerstvého másla, přikryj pokličkou a dej na plotnu. Hříbky vypustí ze sebe vodu…
Zelená polévka (jarní)
Zelená polévka (jarní). Openec, řebříček, listy fialek, chudobky, zelenou petržel a cibulku, pažitku, kmínové lístky, všechno mladé a jarní, očist a dobře vyper. Po té to dej do hrnku a…
Francouzská polévka
Francouzská zeleninová polévka. V jednom kuthanu udusí se na másle a drobně skrájené cibulce brambory na kostky nakrájené; ve druhém dusí se na mastnotě mrkev, petržel, celer a kus jater;…
Brzlíková polévka
Brzlíková polévka. Udělá se bledá máslová jíška, zalije čistou hovězí polévkou a nechá hodně dlouho za slabého míchání povařit. Mezi tím se připraví také brzlíky a mozečky, s nichž se…
Polévka ze slepice
Polévka ze slepice. Na jednu starou slepici čítá se 3—3 1/2 litru vody. Stavíme ji do studené vody a vaříme jako hovězí polévku, jenom že nedáme mnoho zeleniny. Vaří se…
Jaterní polévka
Hovězí játra na cibuli a veškeré zeleniny se udusí; když vychladnou, roztlukou se v hmoždíři Do omastku a zeleniny, ve které se játra dusila, dej ještě rozpůlené žemličky dusit a…
Mozečková polévka
Na polévku jest nejvhodnější telecí mozeček. Mozeček se omyje a vloží do studené vody, ve které se postaví na plotnu a v ní nechá zvolna hřáti. Po té se vyndá…
Drůbková polévka
Drůbková polévka. Drůbky husí se očistí a dají se do slané vody vařiti. Na jedny husí drůbky čítají se 3 litry vody. K tomu se přidá: půl kapusty, půl kořene…
Dršťková polévka
Dršťková polévka. Na hovězím tuku smaž drobně rozkrájenou cibuli, na nudličky rozkrájený celer, a udělej bílou jíšku. Pak to prolisuj do hovězí polévky, přidej trochu květu, pepře a zelené, drobné…