Archives for POLÉVKY - Page 20
Okurková polévka
Okurková polévka - recept. Okurky se oškrábou, nastrouhají a dusí se na másle, posypou se 2 lžicemi mouky a nalije dobré hovězí polévky, vaří se 2 1/2 hodiny, procedí se,…
Moravská polévka
Moravská polévka - recept. Dvě mrkve, brukev (kelerub), dva petruželové kořínky, pór a celer se na kostky nakrájí a po čtvrt hodiny na másle dusí. Nakrájená zelenina se dá do…
Smržová polévka
Recept na smržovou polévku. Zemáky se nakrájejí na koláčky a usmaží s máslem na polo. Do litru dobré hovězí polévky se dají pak zemáky a smrže, které byly nakrájeny a…
Polévka z telecího masa (bouillon)
Recept na polévku z telecího masa. Telecí maso od krku (krkovička) dá se na pekáč neb do nízkého hrnce, přidá se 35 gramů (2 loty) másla, kousek kořínku, petružele, mrkve,…
Mléčná kroupová polévka
Recept na mléčnou kroupovou polévku. 14 dekagramů (8 lotů) drobných krupek se uvaří ve vodě s máslem, přidá citrónová kůra se skořicí, 2 1/2 litru horkého mléka, trochu cukru a…
Polévka se slaninou
Recept na polévku se slaninou. Několik čistě omytých zemáků se uvaří, voda slije, jiná přilije a zemáky v ní rozmačkají, osolí se, 14 dekagramů (8 lotů) slaniny s petruželí udusí,…
Zemáková polévka II.
Studené zemáky se oloupají, nastrouhají, s máslem, usekanou petruželí, cibulí, lžící mouky, polévkou nebo vodou, solí a pepřem svaří, vejce v ní rozkloktá a na smaženou housku nalije.
Zemáková polévka
Oloupané zemáky se nakrájejí na kousky a uvaří se, voda se slije, zemáky roztlačí, omastí, osolí a nalije voda, v níž vařena byla cibule a kořínky zeleniny, polévka se vaří…
Polévka mléčná
Recept na polévku mléčnou. Několik zemáků se zvolna uvaří, voda slije a zemáky dusí; zatím se cibule a usekaná petružel na másle udusí, sítem protlačené zemáky se k cibulce přidají,…
Polévka s bramborovými noky
Lžíce usekané petružele se dusí na másle s moukou, přidá se do 2 litrů hovězí polévky, do níž sítem protlačeno bylo 10—12 vařených zemáků a 2 žloutky. Bramborové noky se udělají…