Archives for DOBRÉ RADY - Page 10
O polévce
Nejlepší polévky se docílí z hovězího masa, čerstvé ne příliš tučné hovězí maso (na litr 1/2 kilogr.) as za polovic telecího masa; několik rozsekaných telecích a hovězích kostí se dá do…
Čištění kuchyňského nádobí
Nejlepší a nejlacinější prostředek, aby se vší mastnoty nádoby zbavily i bez horké vody jen vodou studenou, jest rozchodník. Bylina tato roste na všech suchopárech a mezích; nutno jest pak…
Kuchyňské nádobí
Měděné nádoby jsou velmi trvanlivé, ale mohou zdraví uškoditi, poněvadž se jimi potraviny kyselé otravují. Ale nejen v kyselinách, octě a mastnotě se měď rozpouští, než i ve vodě, pakli…
Skládané dorty
Mají-li se skládané dorty povésti, musí býti všecky suroviny dobré a čerstvé, těsto náležitě upravené a trouba dobře prohřátá, tak aby se dorty mohly upéci bez dalšího přikládání. Je-li trouba příliš…
Povšechná pravidla pro zavařování ovoce
Než počneš ovoce zavařovati, prohlídni dobře napřed sklenice, zdali nejsou prasklé neb potlučené; používáš-li sklenic s víkem, hleď, aby měly úplně nové gumové kroužky. Měchýř neb hovězí střevo k obvazování…
Jídelní lístek
Sestavení jídelního lístku závisí především na příležitosti, vzácnosti hostu a pak ovšem též na prostředcích hostitele. Ať jest však hostina skrovnější neb bohatá, musí býti jídla dobře volená, chutně upravená,…
Úprava tabule
K obyčejné domácí hostině jest nejlepší kulatý neb podlouhlý stůl pro deset neb dvanáct osob: pro veřejné hostiny a bankety použije se ovšem dlouhých stolů, které se též mohou na…
Pokud možno kupuj toliko živé a zdravé ryby
Pokud možno kupuj toliko živé a zdravé ryby; mrtvé ryby kupuj pouze od spolehlivého obchodníka, který prodává ryby čerstvě zabité a nikoli leklé. Čerstvé ryby mají jasné vypouklé oči, lehce…
Chceš-li míti nejen dobrou polévku, ale také dobré maso, dej polovici masa až do vařící polévky
O JÍDLE. ♦♦♦♦♦♦♦♦ První podmínkou zachování lidské existence jest jídlo. Člověk může žiti bez přátel, bez knih, bez věd a umění, bez svědomí, bez citu, bez víry, naděje a lásky,…
Každého oběda základem jest dobrá polévka
Dle polévky pozná znalec, jaký požitek ho očekává a úsudek takto utvořený se obyčejně během oběda potvrdí. Proto musí by ti každé dobré kuchařce na tom záleženo, aby jak náleží…