Archives for DOBRÉ RADY - Page 5
Jíška, zápražka
Aby polévky, zejména omáčky zhoustly, zavaří se do nich jíška, to jest mouka s máslem zpěněná. Jíšky jsou: bílé, žluté, hnědé, dle toho, jakou barvu má míti polévka neb omáčka,…
Hladce rozmíchati
Má-li se při vaření sloučiti jistá dávka mouky s mlékem nebo smetanou, s vodou, polévkou, vůbec s nějakou tekutinou, velice na tom záleží, by se to hladce umíchalo, to jest,…
Dusiti
Dusiti - tím označuje se pozvolné vaření potravin se zadrženou parou, více ve vlastní šťávě než ve vodě, čímž nabude maso, zelenina, ovoce atd. výtečné chuti. K tomu cíli vloží…
Cediti, procediti (filtrer)
Cediti, procediti znamená výkon, kterým tekutiny zbavujeme nečistoty a přísad zbytečných, jakož zase opačně zbavujeme vody rozličné pokrmy, jako nudle, brambory a t. d. Polévka i omáčka cedí se skrze…
Barviti (colorer)
Barvení značí, že se dotyčná tekutina nebo jiná hmota nějakou přísadou obarví. Na př. polévka barví se přísadou do hněda usmažených jater, zeleniny i různých odřezků mas, omáčky jíškou, páleným…
V ruce žen od pravěku vložen důležitý a velevýznamný úkol, pečovati o výživu člověka
V ruce žen od pravěku vložen důležitý a velevýznamný úkol, pečovati o výživu člověka. Péče tato zejména soustřeďuje se ve vaření a připravování pokrmův. Umění kuchařské, čili jak prostě je…
O sestavování lístků jídelních
Při sestavování lístků jídelních musíš k tomu hleděti, aby hojnost jídel byla v poměru k hostům a zároveň aby jídla byla vybrána vzhledem k jejich vzájemným účinkům. Jesti totiž známo,…
O uschovávání zelenin a vařiva
Zelenina nejlépe přes zimu ve sklepě se uschová; celer a petružel zasadí se do písku i s natí, totiž kořen vstrčí až do písku a nať zůstane venku, kapusta a…
Jak má hospodyně hleděti na záživnost jídel
Není dosti na tom, aby jídla byla lahodná a chutná, slušno dojista k tomu hleděti, aby byla také záživná. Lučebnická věda učí nás, že zažívání dle druhu potravy trvá od…
Kterak stoly se strojí a jídla podávají
U hostin domácích a slavností rodinných mí hospodyně vrchní dozor na obsluhu a proto budou vítaná některá pokynutí, kterak sobě při tom počínati má. Národní zvyky a vlastní vkus jsou…