Archives for DOBRÉ RADY - Page 8
Pravá vanilka a její falšování
Vanilka. Lusky vanilky jsou dlouhé, ploské, tmavohnědé, lesklé, ohebné, naplněné tmavohnědou dřeuí s mnohými malými, lesklými, černými semeny. Stará vanilka se falšuje olejem, což snadno poznati lze dle podezřelého lesku,…
Jak se pozná pravý hřebíček
Hřebíček. Pravý hřebíček má tvar malého hřebíku, nahoře hlavičku, která snadno odpadává. Hřebíček musí býti celý, velký, těžký, tmavohnědý, rozlomí-li se, červenohnědý, křehký, tlačí-li se neb nehtem škrábe, olejnatý, vůně…
Jak nakupovat citrony
Citrony. Dobré citrony mají kůru čistou a tenkou, jsou šťavnaté a málo dužnaté, měkké jako těsto, kyselina jest příjemná a nikoli hořká. Proto špatné jsou citrony, jež mají tlustou kůru,…
Pravidla při ukládání zavařenin
Veškerá zavařenina musí v suchu a v chladné místnosti uložena býti, nemá-li se zkazit. V dusných, vlhkých místnostech dostává zavařenina špatnou příchuť. Zavařeniny musí se často prohlížeti, jestli se nekazí,…
Dušené hovězí maso
Než se postaví maso k vaření na polévku, okrájí se veškerý lůj, maso se vaří, lůj nákrájí na kostky, přidá se cibule, jakož i veškerá rozsekaná zelenina, osolí se, přidají…
Vaření hovězího masa
Když se hovězí i jiné maso vaří, dlužno přihlížet! k tomu, má-li býti dobrá polévka nebo dobré maso, obého z jednoho masa nabýti nelze. Má-li býti silná polévka, užije se…
Jak se hovězí maso k obyčejnému vaření připravuje
Vezme se zadní maso t. j. z kýty nebo z plece, hrudí, krkovice, vůbec všechno, co sluie maso přední. Na 6 osob se počítá kilo (2 libry) masa. Nejdříve se…
Hovězí maso a úprava jídel z něho
O hovězím mase. Maso z mladého hovězího dobytka hodí se k pečení a dušení, méně dobrá jest polévka. Maso starší jest houževnaté, za to silná, chutná polévka; maso z mladého…
Volba jídel: Snídaně, obědy, večeře, svačiny a domácí strava
Je to starostí při zařizování hostin, aby všem po chuti a vůli se učinilo, bychom pomluvě se vyhnuli, aby podobná jídla nikdy se neopakovala, ale vždy jen v jiné úpravě…
Huspenina (gelée)
Huspenina jest studené, průhledné jídlo, které rozličným spůsobem připraveno býti může; rozeznáváme sladkou a kyselou huspeninu, ona se připravuje z ovocných šťáv, vína, likérů, tato z masa a ryb (rybí…