Archives for DOBRÉ RADY - Page 9
Všeobecná pokynutí při zavařování ovoce
Má-li se zavařování ovoce s úspěchem potkati, musí všechny přípravné práce velmi bedlivě vykonány býti; sic jinak by byla všechna práce marna. Zde několik všeobecných pokynutí. Především jest nutno, aby…
Droždí
Droždí (kvasnice), které při kysání mladinky povstane, sestává ze samých buněk rostlinných, patří k houbám; rozmnožuje se jen v tekutinách, které obsahují cukr a jiné k výživě potřebné dusičnaté částky.…
O drůbeži
Maso mladých slepic a kapounů jest křehké, živné a snadno záživné, taktéž maso holoubat. Husy, kachny a krůty poskytují sice velmi chutné maso, ale nestráví ho každý snadno, bažanti, koroptve…
O užívání omastku
V každé domácnosti musí jídla chutně upravena býti a při tom nemají mnoho státi, což není tak nesnadné. Jak mnoho mastnoty může se uspořiti, když se odřízne tuk z kýty…
Dušení, uzení, pečení masa, ovoce, zeleniny
Dušení Dušením nazýváme pozvolné vaření masa, ovoce, zeleniny atd. v pevně uzavřených nádobách, aby žádná pára unikat nemohla, tím se stává potrava šťavnatější a chutnější. Velmi výhodně možno k dušení užiti…
Uschovávání masa
V létě čerstvé maso nerado dlouho se drží, snadno se kazí; proto jest rádno, bychom studený sklep, led aneb skříň s ledem měli, v které by po kolik dní uložené maso…
Marinování masa
Marinováním dostane maso příjemnou chuť a delší čas se udrží, při tom ostávajíc šťavnatějším nežli při jiném nakládání. K marinování masa užije se rozkrájené na koláčky cibule, mrkve, kořene celerového a…
Nakládání vepřového masa
Obyčejně se nakládají části hřbetní, šunky, plece a žebra. Vepřové maso nakládá se podobně jako hovězí (viz nakládání hovězího masa), jen že se dá více soli a koření se vynechává;…
Nakládání hovězího masa
K nakládání hovězího masa užívá se masa šťavnatého, prorostlého, z kusu staršího. Obyčejně se tuk odstraní, poněvadž pak při pečení nepříjemně zapáchá. Čerstvé maso se nechá 24 hodin ležeti, nepere…
O mase
Při koupi masa nesmí hospodyně tak dbáti láce jako dobroty; neboť vždy to, co na penězích nahradí, dvojnásob zaplatí jakostí. Maso prorostlé žlutavým tukem a krátkého vlákna pochází z dobytka…