Archives for RYBY - Page 2
Kapr na černo
Kapr na černo – recept z roku 1904. Kapra oškrab, trhni, vnitřnosti vyndej, krev opatrně zachyť do nádoby a kapra vymývej uvnitř octem, by se všechno propláchlo. Na máslo dej do…
Pečený losos
Pečený losos - recept z roku 1886. Rozkrájej pěkný kus lososa na kousky, osol, potři šťávou z citronu a nech tak několik hodin ležeti. Vymaž pak pekáč hojně máslem, vlož…
Pečená štika
Pečená štika - babiččin recept. Trhni štiku, vnitřnosti vyndej a oškrábej ji, pak ji dobře vymej a uvnitř nasol, ubrouskem přikrej a nech tak dvě hodiny ležeti, pak ji obrouskem…
Nadívaný pečený kapr
Pěkného jikrného kapra vykuchej, žluč a střívka z jiker vyndej, vlož jikry do hrnku, nalej na ně studničné vody a šťávu z jednoho citronu, nech to asi pět minut vařiti,…
Kapr na černo na jiný spůsob
Kapr na černo - staročeský recept. Rozdělej žejdlík svařeniny s trochem hnědé máslové jíšky a nalej to do kuthanu, přidej k tomu žejdlík uherského vína, něco přes čtvrt žejdlíku vinného…
Štika v slané vodě vařená
Tato ryba jest již sama v sobě beze vší přípravy, pouze jen v slané vodě vařená, chutný pokrm. Čtyřliberní štiku trhni, vnitřnosti vyndej, dobře ji očisť a vymej, ploutve usekej,…
Treska smažená
Přemej tresku několikráte ve studené vodě, kůžičku s ni sejmi, osol ji a nech hodinu tak ležeti, pak ji osuš, rozkrájej na lístky, potři ji sardelovým máslem aneb ji pouze…
Rybí úprava vůbec
Opatrnost káže, abys kupovala toliko živé ryby; mrtvé ryby kupuj tedy jen od hodnověrných lidí, již tě ujistili, že jsou ryby zabité a nikoli leklé. Tato pozorlivost jest velmi potřebná,…
Kapr pečený s kyselou smetanou
Trhni kapra, rozkrájej na kousky, popraš soli a tlučeným pepřem. Vymaž pekáček máslem, vlož do něho dva bobkové lístky, urovnej pak do pekáčku rozkrájeného kapra, polej jej trochem dobré kyselé…
Marinovaný kapr
Trhni a oškrab kapra, rozsekej jej na kusy a osol, upeč jej buď na rošti neb na pekáči, při čemž jej musíš začasté máslem potírati. Vlož jej pak do hluboké…