Archives for SALÁTY
Bramborový salát s mayonnaisou
(Staročeský bramborový salát s majonézou – recept z roku 1904) Asi 12 brambor se uvaří, ještě teplé se oloupají, 10 se jich na tenké koláčky rozkrájí, 2 brambory se nechají úplně vychladnout,…
Bramborový salát
(Staročeský bramborový salát – recept z roku 1904) Na sítě protlačuj uvařené na tvrdo žloutky jakož i mléčí ze slanečkův a vlož obé do mísy; za stálého tření přikapuj k tomu…
Salát okurkový
Salát okurkový - recept. Pěkné okurky se tence oloupají a na tenké lístky se buď nakrájejí aneb na kruhadle nakrouhají, pak se osolí, naleje octa a dobrého provence-ského oleje, dobře…
Salát ze zelí na jiný spůsob
Skrájej zelní hlávku na předešlý spůsob (salát ze zelí). Pak rozkrájej čtvrt libry pěkné bílé slaniny na malinké kostky a dej je na kuthan, přidej k tomu jednu cibuli též…
Salát z chřestu
Pěkný zelený chřest dobře očist, a jak dalece jest zelený a jemný, na dva prsty zdélí nakrájej a ve slané vodě do měkka uvař, pak vyndej, studenou vodou polej a…
Salát celerový
Několik celerových hlaviček oškrab, svršek s natí odřízni a vlož jej do studené vody, hlavičky uvař v slané vodě, pak je vyndej a vlož do studené vody, pak jej ještě čistě nožem…
Salát z karfiolu
Několik pěkných bílých růží karfiolu čistě ober a v slané vodě s kouskem čerstvého másla do měkka uvař, musíš však dáti pozor, aby růže zůstaly pěkné celé, když pak karfiol…
Salát celerový
Recept na celerový salát. Celer se oloupá a dá do slané vody vařit; když změkne, znova se oškrábe, nakrájí na tenké koláčky, polije oslazeným octem a olejem a posype pepřem.
Okurky po lublaňsku
Recept na okurky po lublaňsku. Okurky se nakrájejí a osolí. Do octa dá se vařiti prášek šafránu, okurky se horkým octem polijí,, rozpáleným máslem pokropí, posypou pepřem a nechají vystydnout.
Salát okurkový
Recept na obyčejný okurkový salát - základní recept. Okurka se oloupá, na kruhátku skrouhá, osolí, nechá zvlhnout, polije se olejem a octem a posype pepřem.