Archives for VEPŘOVÉ - Page 5
Smažené vepřové nožičky
Smažené vepřové nožičky - recept. Nožičky podsvinčete, které se při pečení uřízly, mohou se následujícím spůsobem upraviti: Rozříznou se, operou, suchým šatem otrou, nasolí, oválejí v mouce, pak ve vejci…
Ovar
Ovar - recept. Při zabíjení vepřového se vezme kus hlavy, kus od krku a vaří se; pokud horké, nakrájí se na úhledné kousky a ovar předloží se s ustrouhaným křenem.
Vepřová kýta
Vepřová kýta - recept na pečenou vepřovou kýtu. Vepřová kýta se opere, naklepe, zbaví všech kostí, posype kmínem, a kůže se, když je napolo upečená, rozkrájí, peče se tak dlouho,…
Vepřové maso na pivě
Vepřové maso na pivě - recept. Maso vepřové se nasolí, pokmínuje, dá na pekáč, na který se bylo nalilo půl litru piva, na kamnech se dusí, až změkne.
Karbanátky z mletého masa
Karbanátky z mletého masa - recept. Vezme se čtvrt kila (půl libry) rozemletého neb nasekaného vepřového a tolikéž rozemletého hovězího masa, osolí se, okoření se novým kořením, pepřem, kvetem, marjánkovýmí…
Klobásy v máslovém těstě jako předkrm
Recept na klobásy v máslovém těstě jako předkrm. 1 kilo mladé vepřové krkovičky drobně se useká, přidají se dvě ve studené vodě namočené a vymačkané žemličky, trochu soli, citrónová kůra,…
Smažená houska
Usmaží se mozek na petrželi., Houska nakrájí se na kolečka, namočí do mléka, pomaže mozkem a dvě kolečka dohromady se slepí. Pak se omočí ve vejci a housce a usmaží…
Nadívaná kapusta
Recept na kapustu nadívanou vepřovým masem. Kapusta rozkrojí se na 4 dílky a uvaří. Srdéčka se vykrojí a u košťálku nechají se pouze vrchní lístky. Ty vnitřní se usekají, přidá…
Nadívané zelí na jiný způsob
Vrchní listy ze zelné hlávky se odstraní a kousek košťálu se uřízne. Na to se z hlavičky vyřízne celý svršek a nechají se pouze 4 listy u malého kousku košťálu.…
Nadívané (fašírované) zelí
Kilo vepřového masa z mladého vepříka (nejlépe z tak zvané svíčkové nebo krkovičky, není-li příliš prorostlá) se useká ne příliš’ drobně a promíchá všehochutí a solí. Lupeny zelné spaří se,…