Archives for ZAVAŘENINY - Page 2
Povidla z bezinek
Recept na povidla z bezinek. Zralé bezinky se oberou, poleji vodou a na pekáči s kusem másla, cukrem a skořicí dusí. Kdo chce, může přiliti trochu vína. Mají-li se bezinková…
Šípková marmeláda
Recept na šípkovou marmeládu. Na šípkovou marmeládu vyberou se hodně zralé šípky, zrnka se vyčistí, šípky dají se na pekáček a denně několikráte se promíchávají. Když šípky změkly, promačkají se…
Kdoulová marmeláda
Kdoulová marmeláda - recept. Kdoule se očistí a otrou, uvaří do měkká; kdoule protlačí se na jemném sítě. Mnoho-li masa z kdoulí, tolik musí se užíti cukru, který až do šestého stupně…
Meruňková marmeláda
Meruňková marmeláda - recept: Na meruňkovou marmeládu vyberou se zralé meruňky, rozpůlí se, pecky se vyberou a meruňky jemným řešetem protlačí. Co masa, tolik vezme se i cukru, který se dříve do…
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda - recept. Očistí se hodně vyzrálé třešně, zbaví se pecek a šťopek, dají se do kotle, v kterém se stále míchají a vaří, až úplně změknou, načež se…
Malinová marmeláda
Malinová marmeláda - recept bez chemie. Nejvyzrálejší maliny protlačí se sítkem, mnoho-li štávy, tolik přidá se cukru jemně utlučeného, vše se společně smíchá a za stálého míchání svařuje, při čemž…
Domácí kysané zelí
Kysané zelí - postup nakládání. Recept na domácí kysané zelí - recept na výrobu kyselého zelí. Oloupané a očištěné zelné hlávky rozkrájej na čtvrtky, košťály vyřízni, zelí na kruhadle rozkrouhej…
Pomerančová marmeláda
Recept na pomerančovou marmeládu. Nepříliš zralé pomeranče na polo oloupej, propíchej je několikráte velkou jehlou a vař je tak dlouho, až zbývající kůra změkne; pak pomeranče vlož na 24 hodin do studené vody,…
Broskvová marmeláda
Recept na broskvovou marmeládu. Pecek zbavené broskve protlač sýtkem, přidej na každou libru kaše stejné množství na čtvrtý stupeň svařeného cukru, nech to variti, až to zhoustne, při čem£ tím…
Jablečná marmeláda
Recept na jablečnou marmeládu. Oloupaná a rozkrájená jablka dej do kuthanu, polej je vodou, aby byla úplně pokryta, svař je za častého míchání na kaši a protlač je pak žíněným…