Archives for ZELENINA
Tuřín
Tuřín čistě se oloupe, nakrájí se na úhledné nudličky nebo na malé kostky, spaří, dá se pod něj kus másla, kousek cukru, sůl a dusí se. Podlívá se polévkou a…
Kapusta dušená s uzeným masem
Pěknou kapustu očisti, vyper a dej do slané vody vařit, až jestměkká. Pak ji sceď a nech prochladnout. Srdéčko vynděj, košťály odstraň. Ze srdéčka umačkej malé kapustičky a do většího…
Mrkev
Mrkev se skrájí na tenké nudličky, spaří se vařící vodou a dusí na másle (na 1 osobu asi 2 dkgr. s kusem cukru. Podlívá se polévkou, je-li třeba, a když…
Kapusta
Kapusta nakrájí se na stejné nudličky, dá se na kuthan a spaří se horkou vodou, ve které se nechá chvíli povařiti. Pak se voda s ní scedí, dá se k…
Mrkev s hráškem
Mrkev s hráškem. Mrkev se oškrabe, vypeěre, rozkrájí na malé kostečky a spaří se. Na kuthan dej tlučený cukr s máslem, nech je trochu zahnědnout a pak zalij polévkou. Do…
Špenát III.
Do špenátu upraveného jako v prvé úpravě nasyp na místě mouky jemně prosátou strouhanou housku a pak zamíchej do něho žloutek. Na 1 housku 2 žloutky. Též můžeš dáti cukr…
Zadělávaný zelený hrách se smetanou
Zadělávaný zelený hrách se smetanou. Litr pěkného zeleného hrachu přeber, vyper, nalij naň měkkou vodu a nech na mírném ohni vařiti. Když se voda počíná ztráceti, sceď ji a nalij…
Špenát II.
Do špenátu, upraveného jak výše uvedeno, nalije se hustá sladká smetana se žloutky rozkloktanými na místě polévky, kterou se však přece málo podliti může. Na 1/4 litru smetany 4 žloutky.
Špenát
Špenátové lístky se oberou od kořínků, přeberou, ve 2—3 vodách důkladně properoua do vařící slané vody se hodí, by se uvařily. Po té se buď jemně sekáčkem kolébavým na prkénku…
Sekanina kapustová
Sekanina kapustová. 3 menší nebo 2 větší kapusty očisť, rozkrájej na čtvrtky, spař je a uvař ve slané vodě. Vrchní listy se oberou a dají vychladnonti. Srdíčka se na másle…