Archives for ZELENINA - Page 4
Salát z karfiolu
Několik pěkných bílých růží karfiolu čistě ober a v slané vodě s kouskem čerstvého másla do měkka uvař, musíš však dáti pozor, aby růže zůstaly pěkné celé, když pak karfiol…
Štěrbák (endivie)
Vezmi osm neb deset kusů pěkného žlutého štěrbáku, jehož vnitřní lístky nesmí býti nahnilé neb od hlemejžďů ohryzlé, ober z něho zevní zelené lístky, žluté lístky vyper a na kousky…
Šťovík
Přeber mladý zahradní šťovík, čistě jej vyper, ve vařící vodě ovař, vyndej, v studené vodě smoč a pak všechnu vodu s ného sceď a potom na drobounko rozsekej. Dej nyní…
Vařené artišoky s omáčkou
Očisť dobře pěkné artišoky, spodek odkroj, zevní lístky s nich ober, prostřední lístky shora přistřihni, pak takto upravené artišoky v slané vodě, do níž jsi byla vytlačila šťávu z citronu,…
Faširované brambory
Uvař as dva talíře bramborů, oloupej a polovičku z nich, dokud jsou ještě horké, skrze sejtko protlač. Druhou polovičku bramborů nech zatím vychladnouti. Protlačené brambory dej do hrnku, přidej tři celá…
Mrkev se zeleným hráškem
Oškrab čistě červenou mrkvičku, rozkrájej na tenké podlouhlé kousky a v studené vodě vyper. Dej na kuthánek kousek nového másla a kousek cukru a nech v něm mrkvičku dusit do měkka;…
Bramborová kaše
Uvař brambory, oloupej a na struhadle rozstrouhej, dej do hrnce, přidej kus čerstvého másla a několik lžic dobré smetany, přistav hrnec k ohni a míchej tím tak dlouho, až se…
Kyselé brambory
Dej trochu omastku z polívky na kuthan, přidej dvě lžíce mouky, nech to zpěniti. Pak přidej lžíci cibule na drobno rozkrájené, udělej z toho hnědou jíštičku. Potom nalej do toho…
Nové brambory
Oškrab mladé brambory, omej dobře v studené vodě, dej do hrnce, nalej na ně čerstvé vody, osol, přidej k tomu kmín a kousek zelené petruželové nati. Když jsou vařeny, vodu…
Zavařovaná červená řípa
Omej čistě mladou červenou řípu v studené vodě, rovnej ji pak do kuthanu, nalej na ni čerstvou vodu a nech ji vařiti do měkka, pak ji vyndej, vlož ji do…