Archives for ZELENINA - Page 6
Dušené zelí
Dušené zelí - babiččin recept. Vezmi několik tvrdých hlávek zelí, rozkroj je v polovici, vykrájej košťály, rozkrájej lupeny na nudličky a tlusté stopky všechny z toho vyndej. Pak vlej vařící…
Brambory na loupačku
Brambory na loupačku - babiččin recept. Oper čistě brambory, dej do hrnku, vlej na ně studenou vodu, osol a do měkka uvař. Pak slej s nich všechnu vodu, přikrej hrnek pevně…
Salát ze zelí
Zelný salát - salát z hlávkového zelí. Rozeber pěknou bílou neb červenou zelní hlávku, prostřední silnou žilku z každého lupenu vyřízni, pak vždy několik lístků těsně sviň na tenké nudličky…
Čerstvé dušené zelí
S pěkné hlávky zelní ober svrchní lupeny, na čtyry čtvrtky ji rozkroj, košťál vyřízni, a zkrájej čtvrtky na nudličky. Dej je do hrnku, hodně stlač, nalej na to trochu vody…
Bramborová smaženka
Větší brambory vař až změkly, sceď, oloupej a na lístky rozkrájej; na kuthánek dej hojně husího či vepřového sádla, aneb také másla; když se rozhřálo, přidej velkou, na malé kousky…
Vodnice vařená
Je-li vodnice oloupaná a vypraná, rozkrájej ji na větší kostky, dej do hrnce, naplň vodou a nech na 1/4 hodiny vařiti; napotom vodu sceď, vypranou vodnici do sýtka nalej a…
Vodnice kyselá
Když jest vodnice oloupána a vyprána, rozkrájej ji na tenké lístky a tyto zase na nudle; potom dej do sýta a polej vařící vodou, potom nalej hodně studené vody a…
Vodnice sladká
Vodnici oloupej, vyper a na kostky neb lístky rozkrájej, dej do hrnce, vařící vody a nech na chvíli vařiti, potom nalej do cedítka aneb sýtka a studenou vodou propláchni. Zatím…
Hříbky s vejci
Hříbky čistě oloupej, stonky očisť a s hlavičkami dohromady jemně rozsekej; nyní dus je na másle se zelenou rozsekanou petrželí, solí a trochem pepře na měkko, až šťáva se odpaří.…
Tuřín
Tuřín den před tím oloupej, vyper, na kostky rozkrájej, dej do hrnce, okořeň solí, pepřem a novým kořením, nalej vody a přikrytý vař; když se byl déle než hodinu vařil,…