Archives for ZELENINA - Page 7
Kedlubny (brukev) co příkrm
Mladou brukev (kedluben) oloupej a vyper, rozkrájej na tenké lístky; na kuthánek dej kus másla, zelenou rozsekanou petržel, kousek cukru a 1 na drobné nudle rozkrájenou cibuli. To nech zpěniti,…
Mrkev vařená
Obyčejně dusí se toliko mladá mrkev, stará mrkev však vaří se, a k tomu třeba ji očistiti, vyprati, rovněž na krátké hrubé nudle rozkrájeti, dáti ji do velkého hrnce se…
Mrkev dušená
Oškrab mrkev, vyper a rozkrájej na hrubé nudle; máš-li as 3 žejdlíky ( lit.) takové nekrájené mrkve, dej 6 lotů ( dkg.) másla mimo trochu cukru a na drobno rozsekané…
Nucené zelí
Rozkrájej hlávku zelí jemně jako na salát, dej do cedítka a spař vodou vařící, dej do kuthánku kus tuku, kus roztlačeného cukru, cibuli na nudle rozkrájenou a nech pěkně do…
Zelí se závitky
Spař pěkné listy zelné v solné vodě pouze napolo, vyřízni z nich žilky tak, aby z každé polovice listu stal se závitek; srdéčka z hlávek zelných a 1/2 libry (1/4…
Zelí s paprikou
Na dno hrnce dej 1 velkou, na drobno rozkrájenou cibuli, trochu kmínu a papriky; hrnec naplň na polo zelím, na které přijde nyní 1 libra (1/2 kg.) řádně tučného masa…
Zelí s jikrami
Vař jikry v octě, napotom dus zelí s cibulí, pepřem, solí a se stroučkem česneku v soli rozmačkaným; nyní popraš to moukou, dej do toho jikry, dus ještě na chvíli…
Kyselé zelí
Dej na dno kuthánku neb hrnce trochu roztlačeného cukru, něco tuku a 1 velkou na drobno rozkrájenou cibuli a usmaž, až jest cukr pěkně červený; na to dej zelí, sůl,…
Bramborová kaše
Oloupané, vyprané brambory polejí se vařící vodou, do níž přidá se kousek másla, sůl, muškát a trochu pepře, načež vše tak dlouho se vaří, až se brambory rozpadají. Nyní se…
Karfiol s máslem
Z velkých růží karfiolu odstraní se čistě listy a zelené kožky, načež tento vaří se v solné vodě kusem másla na měkko, scedí se, a na malé růže se rozdělí,…