Křenová omáčka od babičky – recept na křen polévkový.

Utři kus másla s troškou mouky, rozmíchej to s přecezenou hovězí polévkou a nech to vařit; rozstrouhej dobře očištěný křen, dej ho do omáčky, dle libosti ji oslaď, nech ještě trochu převařit a vlej ji do nádobky.
Též se může smíchati ustrouhaný křen s ustrouhanou žemličkou, kouskem másla a trochem květu a nechat povařit v hovězí polévce.

Křenová omáčka od babičky – křen smetanový.

Dobře ustrouhaný křen dej do hrnku, přidej k němu trochu bílé mouky, kousek nového másla, trochu květu a oloupané tlučené nebo ustrouhané mandle, dobře to promíchej; nech vařit dobrou smetanu, dej do ní kus cukru, zakloktej ji křenem a nech to trochu povařit; potom to vlej do omáčníku, posyp po vrchu drobátko květem a nes na stůl. Je-li křen málo perný, musí se dát teprv, až jest ostatní povařeno a sice tak mnoho, jak chceme míti křenovou omáčku pernou.

Zkuste též recept na křenovou omáčku k hovězímu masu od Marie Axamitové