Jáhlová kaše na sladko – recept z jáhel

Jáhly se přebéřou, vyperou a polijí horkou vodou, aby se spařily. Poté se jáhly osolí a vaří až jsou měkké, scedí se, pak narovnají na mísu, posypou perníkem a máslem. Takto se jáhlová kaše na sladko připravuje ji na mléce, jen že se sype skořicí a cukrem anebo medem se kaše pomaže.

Jiná jáhlová kaše

Čtvrt litru jáhel se spaří; v litru mléka uvaří a sítem protlačí. Když vychladnou, přidá se 10 žloutků, soli, 9 dekagramů (6 lotů) cukru, o cukr otřená kůra citrónová, 6 dekagramů utlučených mandlí, sníh z 10 bílků, a jáhly upečou ve vymaštěné formě.

Vyzkoušejte též recept na babiččin jahelník.