Zbytky telecího masa zadělaného rozsekej a udus; pak je dobře prolisuj, nalij na ně hovězí polévku a zapraž ji bílou jíškou. Omáčku, která na mase byla, ohřej, rozkloktej v ní jeden nebo více žloutkův a zakloktej do polévky, k níž přidáš krájéné na kostičky housky.

Bílá tlučená polévka I.

Dej na cibuli od kuřat drobečky (hlavy ne); když jsou měkké, popraš je moukou, pak to všechno v hmoždíři utluč, nalij na to polévky, nech povařiti a pak přeceď. Můžeš ji zakloktati žloutkem a zavařiti do ní nějaké knedlíčky.

Bílá tlučená polévka II.

Dej na kuthan kus másla, jednu starou slepici, jednu cibuli, jednu malou petržel, kousek celeru, a máš-li křidélka od kapouna nebo kuřat, všechno můžeš k tomu přidat. To se do měkka udusí a když je to měkké, zapráší se to moukou, v hmoždíři hodně utluče, nalije na to 5 litrů hovězí polévky a nechá se to ještě vařiti. Pak se polévka procedí, dá se do. toho uvařený, na kousky rozebraný květák, hlavičky od chřestu, hříbky dušené a ještě se to nechá několik varů povařiti. V 1 litru studené sladké smetany se 8 žloutků rozkloktá a tím se polévka zakloktá. Vařiti se již nesmí, Do té polévky jsou dobré uvařené masové knedlíčky.