Jaternicová polévka – recept. 

Do osolené, odměřené, vlahé vody na polévku vložíme vepřové maso a na nudlíčky nakrájenou zeleninu a vše uvaříme do měkka. Poté maso vyndáme, nakrájíme na drobné kostečky, dáme zpět do polévky, načež přidáme do ni dobrou, procezeno u vepřovou krev, zvlášť do měkka uvařené kroupy a na sádle usmaženou, drobně nakrájenou
cibulku. Dle chutí okořeníme polévku majoránkou, tluč. pepřem, strouhaným zázvorem, utřeným česnekem a povařime jí. Místo krup můžeme v polévce povařiti na kostečky nakrájené brambory.

Jaternicová polévka – recept. Rozpočet pro 5 osob: 15 dkg vepřového masa (raménko) – sůl – 5 dkg zeleniny
– 1/4 l vepřové krve – 5 dkg krup nebo 15 dkg brambor – 2 dkg sádla – 2 dkg cibulky – majoránka – 4 zrnka tluč. pepře – malý stroužek česneku – na špičku nože zázvoru.