Kroupová polévka
Kroupová polévka – recept. Přebrané velké kroupy utlučeme, dáme do kamenné nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme je zvolna přijití do varu; pak je uvaříme do měkka. Měkké kroupy sítem prolisujeme. Z másla a mouky si připravíme světležlutou jíšku, zamícháme do ní prolisované kroupy, načež ji zředíme polévkou ze zeleniny a polévku dobře povaříme. Pak přidáme do ní na másle udušené, nakrájené hříbky neb suché hříbky v mléce povařené a usekané a polévku povaříme ještě chvíli. Před podáváním přidáme do ní tlučený pepř a sekanou zelenou petrželku. Též můžeme přiliti do polévky v mléce umíchaný žloutek.
Kroupová polévka – rozpočet pro 5 osob: 4 dkg velkých krup – 4 dkg másla – 4 dkg mouky – 8 dkg zeleniny – sůl – 1 dkg másla – 2 čerstvé hříbečky neb 1/2 dkg suchých hříbků – 3 zrnka tluč. pepře – 1/16 I mléka – 1 žloutek.
Napsat komentář