Recept na krupovku- kroupovou polévku. Pěkné perlové kroupy přebereme, dáme je do kamenného hrnce, zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Poté do krup přidáme máslo, na špičku nože květu a dobře je umícháme. Vzniklou kaši zalijeme dobrou čistou hovězí polévkou a žíněným sítem kroupy prolisujeme. V jiné nádobě umícháme ve smetaně žloutky a stále mí­chajíce přilijeme kroupovou polévku.

Takto upravenou polévku podá­váme v šálcích s citronem na kolečka nakrájeným uzdravujícím se, nebo se podává večer při domácích hostinách.

Krupovka – kroupová polévka. Rozpočet pro 5 osob: 7 dkg perlových krup – sůl – 2 dkg másla – na špičku nože tlučeného květu – 1/8, I sladké smetany – 2 žloutky – 1 1/4 l hovězí polévky – 1 citron.