Dej do kuthanu dobrou hovězí polívku, když se začne vařiti, zavař do ní tolik krupice, až je z toho hustá kaše, potom odstav to od ohně a nech vychladnouti. Pak utři čtvrt libry račího aneb obyčejného másla, až se zpění, zamíchej do toho pět celých vajec střídajíc vždy jedno vejce a lžíci kaše, a trochu to osol; potom vymaž tvořítka máslem, prosyp je drobně nastrouhanou žemličkou, naplň je do polu tou smíšeninkou a povlovně to upeč. Když jsou vandličky upečeny, vyklop je a klaď do polívkové mísy, a vlej na ně pak horkou hovězí polívku. Račí máslo takto se připravuje: Vezmi prázdné skořápky z uvařených patnácti raků a dej je do moždíře a dobře je utluč, pak to dej na rendlíček, přidej k tomu čtvrt libry čerstvého másla a míchej tím tak dlouho, až se to zpění. Proceď to pak skrze ubrousek do čerstvé studené vody. Pak máslo seber a uschovej na studeném místě. Račí toto máslo vydrží šest i osm dní. Toto máslo můžeš potřebovati k polévkám a rozličným pokrmům.