Ovař telecí mozeček v slané vodě, čistě jej ober, dej na kuthan máslo se zelenou na drobno rozsekanou petruželí a mozeček na tom trochu usmaž. Namoč dvě ostrouhané žemličky do mléka, a když se hodně rozmočí, rozmačkej je a dej na kuthan; vlej pak na ně žejdlík mléka, přístav to k ohni a při stálém míchání nech to trochu svařiti, pak to odstav a nech vychladnouti. Utři čtyry loty čerstvého másla, až se zpění, přidej k tomu vychladlé svařené žemličky, trochu soli, celé vejce a tři žloutky, tři to asi půl hodiny, pak přidej ze tří bílků utlučený sníh a trochu to ještě promíchej. Vymaž malá tvořítka máslem, posyp je rozstrouhanou, prosátou žemličkou, dej do každého tvořítka trochu tě míchaniny a do prostřed ní vlož kousek dříve již připraveného mozečku, pokrej na vrch zase trochem tě míchaniny a nech vandličky v páře vařiti. Pak je vyklop a urovnej do polívkové mísy, nalej na to procezenou hovězí polívku a nes na stůl.