Pórková polévka
Pórková polévka – recept. Dobře očištěný, opraný pórek rozkrájíme na malá kolečka a uvaříme ve slané vodě do měkka. Zatím si připravíme světležlutou máslovou jíšku a rozředíme ji odvarem póru.
Pór prolisujeme a přidáme k polévce, kterou dobře povaříme. Než se nese pórková polévka na stůl, přidá se strouhaný muškátový oříšek a zelená sekaná petrželka. Též možno do pórkové polévky přidati žloutek v mléce rozmíchaný. Pórkovou polévku podáváme s morkovými knedlíčky neb houskovými knedlíčky.
Pórková polévka – rozpočet pro 5 osob: 15 dkg póru – 4 dkg másla – 6 dkg inouky – sůl – na špičku nože muškátového oříšku – zelená petržel – 1/8 l mléka – 1 žloutek.
Pozn. Každou jíšku dříve zředíme buď odvarem ze zeleniny, nebo jen osolenou, odměřenou vodou na polévku a teprve zředěnou jíšku přidáme do ostatní polévky.
Napsat komentář