Recept na postní bujón (bouillon) neboli vývar.
Fish Bouillon.—Bouillon Carěme.
Vymaž přiměřenou nádobu čerstvým máslem, dej do ní půl druhého celeru, dva kořeny petružele, dvě španělské cibule, jednu mrkev, dva stroužky česneku, vše rozkrájené, pak dvé rozkrájených, čistě vyvržených očištěných línků, hlavu od štiky a od parmy neb kapra a tři hrstě hrachu; nech zvolna dusit až do sežloutnutí šťávy, načež přilej dva kvarty vařící vody, přidej čtyry bobkové listy, pět hřebíčků, kousek zázvoru, několik zrnek bílého pepře, s dostatek soli, trochu šafránu a květu. Na to nádobu dobře přikrej, nech vše asi dvě hodiny vařit; odstav od ohně, nech asi půl hodiny tiše státi a pomalu, aby se to nezkalilo, přeceď ubrouskem do hliněné nádoby. Chceš-li použiti bouillonu k omáčkám a jiným postním polévkám, musíš 4io chovati v chladném místě, jinak bujón podává se horký v koflíkách.