Postní oglian
Štiků, lín a parma se vykuchají, oškrábou, řádně vyperou a na malé kousky rozkrájejí; na rendlíčku rozpustí 1/4 libry (1/8 kg.) másla, do něhož se dá na
drobno rozkrájená cibule, rozkrájená mrkev, 1 kořen petržele a celeru, což vše se očistí a vypere, potom 1 strouček česneku; jakmile vše bylo se poněkud usmažilo, dají se do toho ryby na drobno rozkrájené, přikryjí a dusí se. Hlavy a ocasy lze se starým hráchem v odvar svařiti, jenž napotom na dušené maso se naleje, květem okoření a řádně svaří; nyní se procedí, načež dá se do toho zelená rozsekaná petržel, zakloktá se 1—2 žloutky se smetanou což se zakape, až pak vše na usmaženou žemličku se naleje. Hotová takto polévka nosí se na stůl.
Recept z roku 1886
Napsat komentář