Rýžovka. 25 dkgr. dobré rýže spař, zběl a dej vařiti s 1 1/2 litru silné polévky bílé. K tomu vlož starou slepici nebo kuře větší a nech to 1 1/2 hodiny pozvolna vařiti. Po té sebeř mastnotu a proceď polévku skrze síto. Kdyby byla příliš hustá, může se na sítě rozřeďovati polévkou, ale nesmí býti rýžovka řídká. Procezená rýžovka se pak osolí dle chuti.

Podává se v koflíkách při večerních společnostech, nebo dopoledne. Dává se k ní na řízky skrájený citron, aby si ji zacediti mohl, komu libo míti nakyslou chuť.

Rýžovka francouzská

Rýžovka francouzská. Uvaří se rýžovka jako předešlá, ale hustší, načež se zakloktá se 3/10 litru sladké, velmi husté nevařené smetany.