Babiččiny recepty na zavářky do čistých hovězích polévek. Jsou to hlavně: nudle, malé flíčky, strouhání z těsta, oves, makaronky, krapličky se sekaninou, s houbami, mozečkem a tažený závin se sekaninou.

Když se dělá těsto nudlové neb flíčkové musí se hledět, aby se při válení jen málo mouky podsejpalo, neb je-li těsto příliš zamoučené, není polévka čistá. Rozválené těsto nechá se osušit, aby se mohlo krájet bez upotřebení mouky. Strouhání musí se tak vypracovat, aby se bez mouky mohlo strouhati. Na oves rozválí se těsto trochu méně než na nudle, pak se nařeže na prst široce a z toho se vždy jen růžek ukrojí, čímž povstávají samé malé trojúhelníčky.

Sekanina do krapliček. Zbytky telecí pečeně neb drůbeže na drobno se sesekají neb ustrouhají. Drobně skrájená cibulka usmaží se na másle do růžová, přidá se strouhaná houska a ta sekanina a nechá se vše trochu dusití. Pak se k tomu přileie hovězí polévka, přidá jedno celé vejce a trochu papriky, při čemž se to stále míchá, až to zhoustne, načež se to odstaví a nechá vy- chladnouti. Mezitím udělá se těsto jemnější než na nudle, rozválí se, ne však příliš tence, a na ně se kladou malé hromádky té sekaniny až do polovice. Druhá polovice na to se přeloží a kolečkem vykrajují se krapličky, které když se zavaří, nesmí dlouho v polévce státi, jinak by změkly.

Mozkové krapličky. Mozek se vypere, očistí a nechá se dusití na másle a sekané zelené petrželce, k tomu se přidá strouhaná houska, jedno celé vejce a míchá se, až to zhoustne, načež se nechá vše vystydnouti, a pak se dělají krapličky jako nahoře.

Houbové krapličky. Dají se vařiti suché hříbky do vody a když změknou, sesekají se. Drobně sekaná cibulka usmaží se na másle, přidá se strouhaná houska a nechá se to i s těmi houbičkami chvilku dusit. Pak se podleje polévkou, přidá jedno vejce a po vychladnutí nadívá se do krapliček.