Nakládáni masa
Rozprava o nakládání masa.
Starší zvěřina, skopové a hovězí maso může se nakládati, by delší čas vydrželo a se nekazilo.
Lák k nakládání masa se uvaří a vychladlý na maso v čisté nádobě pevně srovnané uloží, nádoba pevně zadělá.
K nakládání masa hodí se nejlépe džbeříky dřevěné neb hrnce kamenné.
Láky k nakládání masa bývají různě upraveny, nejvíce pak zařizuje se z vody, octa a červeného vína, do čehož se různé koření přidává a svařuje.
Mimo koření dávají tu a tam k láku na zvěřinu určenou jehličí, jedlové neb smrkové, jalovcová zrnka, rozmarýn a šalvěj.
Velmi vhodný na nakládání masa jest pak následující lák:
Do litru vody přidá se trochu octa a bílého vína, dá se cibule, žlutá řípa, kořeny petruželové, celer, vše očištěné a na kolečka nakrájené, bobkový list, trochu dymianu, několik zrnek pepře, nové koření, citrónová kůra, vše se aspoň půl hodiny vaří, procedí a vychladlé na maso naleje.
Napsat komentář