Obyčejně se nakládají části hřbetní, šunky, plece a žebra. Vepřové maso nakládá se podobně jako hovězí (viz nakládání hovězího masa), jen že se dá více soli a koření se vynechává; na 10—12 kilogramů masa počítá se 3/4 kilogramu soli, 8 gramů (1/2 lotu) ledku a 20 gramů (1 a 1/2 lotu) cukru.

Má-li se vepřové maso naložiti do láku, svaří se 2 kilogramy soli, 1/2 kilogramu cukru a 7 dekagramů (4 loty) ledku. Lák se nechá vychladnouti a maso solí a ledkem natřené se do něho vloží, jsou-li mezi jednotlivými kusy mezery, vyplní se buď menšími kousky masa nebo čistými bílými křeménky. Části hřbetní i žebra jsou za 8—10 dní dosti odleželá, plece i šunky vyžadují 4 neděle.