O mase
Při koupi masa nesmí hospodyně tak dbáti láce jako dobroty; neboť vždy to, co na penězích nahradí, dvojnásob zaplatí jakostí.
Maso prorostlé žlutavým tukem a krátkého vlákna pochází z dobytka dobře krmeného, obyčejně jest barvy bledočervené. Maso mladých zvířat není vyzrálé, tedy také méně živné; lepší jest maso zvířat, která se pohybují, než která stojí, ovšem mnoho záleží na přípravě.
Nejvýživnější jest maso savců a ptactva. Pečené a dušené maso lehce se stráví a je, požije-li se s omáčkou, která se vypekla, velmi živné; vařené jest těžko záživné, ač se může přípravou mnoho napravit!; v octě naložené maso je záživné ale málo živné, naložené maso méně živné, ale záživnější než čerstvé, uzené jest živné i lehce záživné.
Napsat komentář