Přírodní barvení vajec – inspirace, nápady, tradice.

K snědku na tvrdo vařené vejce nejlepší jsou jen bezbarvé, bílé; mnohdy ale chceme i barevné vejce míti (ku příkladu velikonoční vajíčka a zdobení kraslic), což různými prostředky se docílí. Barvy, kterých k barvení vařených vajec se užívá, necht jsou zdraví lidskému neškodné a přece barvu svěží jim poskytující. Vejce barví se na červeno, žluto, zeleno, violovo, černo atd. Aby barva z vajec nepouštěla, přidává se do této vždy kamence, a po uvaření dají se vejce do studené vody.

Červené vejce: Barva červená s kamencem, kterou možno u každého materialisty obdržeti, dá se do měkké vody uvařiti, několik dní se nechá roztátí a při barvení vajec přivádí se i s vejci do varu.

Žluté vejce: Vejce obarví se na žluto tím, když dáme slupky cibulové hodně rozvařiti a v docílené barvě vejce dobře omyté uvaříme.

Zelené vejce: Vejce na zeleno obdržíme tím, když mladé, zelené trávy svaříme a v povstalé barvě vejce uvaříme.

Fialové vejce: Z vyvařených fialek docílí se pěkná barva, v které, když se vejce uvaří, fialově vypadají.

Černé vejce: Usazenina kávová, vyvařená, dává tmavou až černou barvu, v které uvařené vejce tmavě obarveny jsou.