V létě čerstvé maso nerado dlouho se drží, snadno se kazí; proto jest rádno, bychom studený sklep, led aneb skříň s ledem měli, v které by po kolik dní uložené maso se udrželo.

Kde není ledu a maso do sklepa ukládáno býti musí, nechť nikdy nedává se na prkno, ale do kamenných nádob, kde často obraceno, nádoby stále čištěny bytí mají.

Nejlépe udrží se maso tehdy, když se před uschováním teplé gelée (z kostí, vepřového a telecího masa a nožiček atd.) omočí, na vzduch pověsí, druhého dne do pevně uzavřené nádoby zadělá a v chladné místnosti uloží. Tímto spůsobem udrží se maso dvě až tři neděle čerstvé.

Taktéž po více dní udrží se maso čerstvé tím, když je v čistý šat zaděláme, do nádoby uložíme a v suché, chladné místnosti, celé suchým říčním pískem zasypeme.