Omej a oškrab pěkné brambory, mnoho-li jich potřebuješ, rozkrájej na větší kousky, pak dej do studené vody, čistě je omej a uvař. Když se do měkka byly uvařily, vodu sceď, nalej na ně as tři čtvrti žejdlíku horkého mléka, nadělej obrácenou měchačkou do nich až na dno husté díry, nasyp do těchto otvorů as půl libry pěkné bílé mouky, ještě to trochu měchačkou propíchej a nech povařiti, musíš však hledět, aby se to nepřipálilo. Když se to as čtvrt hodiny bylo vařilo, tak to osol a měchačkou dobře rozmíchej, aby v tom nebylo žádných žmolů. Pak namoč vždy lžíci v rozpáleném másle a vybírej ji po kousku škubánky a klaď je na mísu. Posyp je pak utlučeným mákem s cukrem smíchaným aneb nastrouhaným syrečkem a omasť buď rozpáleným máslem neb sádlem.