Kapr na černo
Tradiční recept na kapra na černo. Když se kapr trhá, zachytí se krev a octem se ještě vypláchne. Čím více krve, tím je kapr chutnější. Na kastrol se dá na 2 kila kapra 1 litr piva, l/e litru octa, krev z kapra, cibule, celer, petržel, koření, tymián, bobek, ořechy, pár manuli, hrozinky, několik švestek suchých, trochu višňové zavařeniny, pak buď syrup nebo cukr asi y4 kila, 4 velké plátky strouhaného perníku, vše se hodně promíchá, nasolená ryba se do toho ještě za studená vloží: vespod hlavy, pak prostředky, navrch ocásky, vše koží vzhůru, pak se to přiklopí a nechá vařiti tak dlouho, až se vše dobře provaří, třeba 2 hodiny.
Jakmile se to začne vařit, pohne se kastrolem, aby nic ke dnu nepřilehlo a kapr se lžící povrch polévá, aby nevysychal. Pak se kapr vyndá na mísu, omáčka se na něj procedí, ořechy, švestky atd. se vyberou a mísa se tím ozdobí.
Ke kaprovi na černo dává se buď knedlík nebo nudle z jiker, které se dělají takto:
Z jiker sloupne se blanka, dají se do mouky, přidá se k nim pár lžic vody, zadělá se těsto jako na nudle, rozválí tlustě a tence se krájí. Nudle zavaří se ve slané vodě, omastí a posypou žemličkou.
Poznámka: Vejce do těchto nudlí se nedávají a voda se přilije proto, aby nebyly příliš tvrdé.
Napsat komentář