Pečená štika
Pečená štika – babiččin recept. Trhni štiku, vnitřnosti vyndej a oškrábej ji, pak ji dobře vymej a uvnitř nasol, ubrouskem přikrej a nech tak dvě hodiny ležeti, pak ji obrouskem otři a po obou stranách několikráte nařízni. Dej do kuthánku jednu velkou cibuli, jednu mrkev, půl celeru, jeden pór, vše na tenké koláčky nakrájeno, přidej kus másla a nech to do žlutava usmažiti, přidej pak k tomu dvě měchačky bílé mouky, nech to ještě minutu dusiti, nalej pak na to žejdlík polívky aneb svařeniny, kávový koflík octa, skleničku vína, přidej několik zrnek pepře, jeden bobkový lístek a nech to půl hodiny dobře vařiti.
Vymaž pekáč hojně máslem, dej do něho kousek nakrájeného celeru a petružele, vlož na to štiku a upeč ji v troubě, při čemž ji začasté máslem pomaž; když jest štika pečena, tedy ji pozorně vyndej, na úhledné kousky nakrájej a na mísu urovnej, omáčku, již jsi byla připravila, skrze sýtko do pekáče protlač, nech to ještě minutu v troubě a proceď pak opět skrze sýtko na rozkrájenou štiku.
Napsat komentář