Pěknou skopovou kýtu dřevěnou paličkou hodně sklepej, kůžičku s ni sejmi a asi třemi spárky česneku na nudličky nakrájeného prostrkej a nasol, pak dej do kuthanu dvě velké na koláčky nakrájené cibule, asi dvacet zrnek nového koření, tři řebíčky, osm zrnek pepře, kousek celého bílého zázvoru, dva neb tři bobkové lístky, pak na to proceď půl žejdlíku vinného octa, v kterém jsi byla trochu dymianu svařila, vlož do toho připravenou kýtu, přiklop dobře pokličkou neb hlubokou mísou, tak aby pára odcházeti nemohla a nech ji zvolna do měkka dusiti, musíš ji však asi dvakrát neb třikrát při tom obrátiti; kdyby omáčka vysychala, podlej trochem hovězí polívky. Když jest kýta dosti křehká, vyndej ji, s omáčky mastnotu seber, dej mastnotu na jiný kuthan, vlož do ni tu kýtu a nech tuto po obou stranách při prudkém ohni do hněda opéci. Omáčku, s níž jsi byla mastnotu sebrala, do hrnku sceď, cibuli a ostatní koření hodně rozmíchej a též skrze sejtko do omáčky protlač, pak udělej hnědou jíšku, zapraž ji tu omáčku, přidej kousek cukru do hněda upraženého, vlej ji pak do kuthanu na kýtu, nech ještě kýtu tři minuty v omáčce povařiti, pak ji vyndej, na úhledné kousky rozkrájej, vlož do hluboké ohřáté mísy, polej ji tou omáčkou, oblož smaženými brambory a nes horké na stůl.