Recept na naloženou skopovou kýtu. Kýta zbaví se loje, kosť tou slabší stranou se vytáhne a skopové maso se hodně potře tlučeným jalovcem se solí, načež se nechá u ledu 8 dní leželi. Pak se odkoží, vypere, nasolí, protáhne slaninou a dá péci. Pod ni do pekáče dá se cibule, celer, petržel, též kousek mrkve, koření, tymián, kus bobkového listu a kus vepřového sádla. Když je zelenina do hněda udušena, teprve se pečeně podlije a často se obrací, aby nevyschla. Když je měkká, vyndá se, omáčka zapráší se moukou, přileje se k ni kyselá nebo sladká smetana, míchá se, až se povaří; nato se kýta vloží znova do omáčky, aby dostala lesk, přidá se citrónová šťáva a dvě lžíce bílého vína. Nato se pečeně rozkrájí, citrónovou kůrkou postrouhá, omáčka se na ni procedí, a na stůl se k ní dá kompot.