Telecí kýta na francouzský způsob
Telecí kýta na francouzský způsob. Z telecí kýty vyndá se kost, nasolí se, maso sváže se motouzem, aby zůstalo pohromadě a mohly se krájeti pěkné řízky. Takto svázaná se dá na pekáč, pod ní lžíce kaparů, kousek nakrájeného celeru, kousek slaniny, 1 nakrájená cibule, 2 hřebíčky, kus másla a podlije se to vodou. Když je pečeně trochu zapečená, udělá se ze 2 sardelí sardelové máslo, pečeně se tím pomaže a nechá déle péci. Pak se 1 lžíce mouky rozmíchá ve smetaně na řídkou kašičku, pečeně se tím potře, ostatní smetana, které musí býti 2/10 litru, vlije se pod pečeni, která se posype strouhanou houskou a nechá dopéci. Když je měkká, vyndá se, omáčka se zapráší moukou, přidá se bílé víno dle chuti, nechá se povařit a procedí se. Na tento poměr 3 kgr. kýty.
Napsat komentář