Špekové knedlíky – knedlíky s uzeným masem a slaninou – recept.

Šedesát gramů (4 loty) másla se utře měchačkou; osolí se, přidají se 2 celá vejce a žloutek, a tře se opět, pak se smíchá s moukou (1 kilo — 2 libry) přileje se mléka a vypracuje se těsto tak, aby bylo tak tuhé jako na buchty; dvě housky na kostky nakrájené se usmaží na másle.

Čtvrt libry uzeného masa a 60 gramů (4 loty) slaniny se taktéž na kostky nakrájí, vše se s těstem smíchá, osolí. Voda, ve které se mají knedlíky vařiti, musí býti již ve varu taktéž osolená; velká lžíce se omočí v té vodě, nabéře se jí těsta a po čtvrt hodiny se špekové knedlíky vaří. Vařené knedlíky se rozpůlí, pomastí a posypou strouhanou houskou.

Obyčejně se k ním přidává zelí.