Recept na zavařené jahody.

Čerstvé a neporušené, za; suchého’počasí natrhané zahradní jahody s krátkou stopkou rozlož na porcelánových mísách tak, aby se jedna dťuhé: nedotýkala a posyp hojně práškovým cukrem. Pak protlač sýtkem menší a pokud možno lesní jahody,’přidej do šťávy stejný díl cukru dle váhy a nech to na mírném ohni zhoustnouti. Po té šťávu čistým plátnem . proceď, nech ještě jednou svařiti a pěnu pilně sbírej; když vychladla, dej do ní velké jahody i s cukrem na nich se nacházejícím, přistav je k ohni a pozvolna ohřívej; pak je odstav, nech vychladnouti a znovu ohřívej, což ještě dvakrát neb třikrát opakuj, aniž by se však jahody vařily. Konečně je pěnovaČkou opatrně vyber, urovnej do sklenic, polej mezi tím opět převařenou a vychladlou šťávou, dobře uzavři a uschovej.