Jahodová zmrzlina:

Libovolné množství úplně vyzrálých jahod se protlačí jemným sítem, k šťávě přidá se šťáva z citronu, vše se hojně osladí, vínem neb vodou rozředí a dá při obyčejném zacházení zmrznouti.

Jiný způsob jahodové zmrzliny

Dva litry čerstvých, dobře vyzrálých přebraných jahod se protlačí sýtem, přilije ku šťávě 375 gramů (25 lotů) rozpuštěného cukru, přidá šťáva z jednoho citronu a dá se do nádoby na zmrzlinu, anebo není-li po ruce, do vysušeného plecháče, postaveného v ledu, a metlou se tekutina šlehá až zhoustne, na stůl se dá na malých skleněných mističkách.

Další recept na jahodovou zmrzlinu  – z jahodové marmelády

Není-li čerstvých jahod, vezme se marmeláda jahodová, rozředí se vínem neb vodou, přimačká se šťáva citrónová a ostatní zařídí se tak, jak při dřívějších zmrzlinách.

Jahodová zmrzlina se smetanou

Litr jahod se protlačí sítem, přidá cukr a litr sladké smetany, načež se dá do nádoby na zmrzlinu. Anebo se utluče 375 gramů (25 lotů) a 16 žloutků, až se zpění, s li- trém sladké smetany se dá nad mírný oheň, pak se procedí, dá do nádoby na zmrzlino s litrem prošitých jahod.

Jiný způsob:

Půl třetího litru vyzrálých jahod se Býtem rozetře, k šťávě přidá se více jak litr dobré smetany, vše se jemně utlučeným cukrem osladí a v zmrzlinu popsaným již spůso- bem promění.

Zmrzlina – základní pokyny pro její výrobu

Nádoba, v které zmrzlina dělati se má, obloží se ve džbeříčku ledem na kousky rozsekaným a posoleným by, větší chladno vyvozoval.

Nádobu na zmrzlinu musíme aspoň deset minut v ledu rychle otáčeti, by úplně vychladla; na to se vyčistí, naplní se zmrzlinou a tato rychle se otáčí a šlehá, až počíná stydnout! a tuhnouti; tu se příklopek, který pevně přidělán býti musí, otevře, stěny nádoby se oškrábou a v zadělané nádobě počne zmrzlina opět se šlehati a míchati mnohem rychleji než dříve.

Po chvilce se opět zastaví, vše se seškrábe a tak -několikráte opakuje, až zmrzlina úplně hotova je.
Zmrzlina dává se do vkusných nádob a forem.

Z forem dostává se zmrzlina tím, když se do teplé vody postaví, zahřeje a zmrzlina na misku vyklopí.
Zvenčí natírá se pak zmrzlina šťávou z ovoce, kterému dle formy podobna býti má, aby i po něm chuť měla.