Faširované brambory
Uvař as dva talíře bramborů, oloupej a polovičku z nich, dokud jsou ještě horké, skrze sejtko protlač. Druhou polovičku bramborů nech zatím vychladnouti.
Protlačené brambory dej do hrnku, přidej tři celá vejce, tři žloutky, trochu soli, trochu bílého, tlučeného pepře a trochu tlučeného květu, as půl žejdlíku dobré kyselé smetany, šest lotů čerstvého másla a všechno dohromady dobře utři, přidej do toho vařenou a na drobounko rozsekanou šunku a ještě to dobře promíchej. Pak vymaž kuthan máslem, a popraš jej strouhanou žemlíčkou.
Nyní rozkrájej vychladlé brambory na koláčky a poklaď jimi do točita dno a stěny kuthanu, tak aby uprostřed zůstala prázdná prostora; nyní naplň tuto prostoru míchaninou, již jsi byla připravila; poklaď to lístky čerstvého másla, přikrej papírem, dej do trouby, nech hodinu péci, pozorně to vyklop a nes bez prodlení na stůl.
Napsat komentář