Tři neb čtyry pěkné, tvrdé kapusty očisť, vyper a každou na 4 díly rozkrájej, vařící vodou polej, přikrej a takto na 1/2 hodiny státi nech; napotom vymačkej z nich vodu a ve studené vodě vyper. Zatím na rendlíku připrav husí nebo vepřové sádlo, dej do něho 1 lžíci zelené rozsekané petržele, 2 stroučky česneku solí rozetřeného, nové koření a pepř, obé roztlučené. Když sádlo řádně kypí, dej do něho kapustu v studené vodě dobře vymačkanou, nalej polévky, za častého míchání na měkko dus, povždy dobře přikrývajíc. Nyní udělá se pěkná žlutá zápražka, promíchá se trochem polévky, kapusta se jí zapraží, opatrně míchá, aby nestala se z kapusty kaše, načež zcela se dusí až změkne. Lze udělati ji také sladkou; předkládá se obyčejně s nějakým přídatkem.

Recept z roku 1886.