Kapr na modro – recept.

Trhni kapra, vyndej z něho vnitřnosti, ale neoškrab ho, rozsekej na kusy, omej, narovnej na mísu šupinami vzhůru a polej ho osoleným vařícím vinným octem, čímž hezky zmodrá. Pak ten ocet slej na pánev, přidej ještě trochu octa, přidej k tomu celer, petružel a cibuli, vše na koláčky nakrájené, tři neb čtyry spárky česneku, trochu celého pepře a nového koření, pět hřebíčků, jeden bobkový list, kousek dymiánu, kousek zázvoru a trochu drobně nakrájené citrónové kůry, přilej ještě tolik octa, aby se tím ryba úplně pokryla a nech kapra půl hodiny vařit.

Je-li ocet příliš ostrý, tedy se přidá polovic octa a polovic vody, aby to nebylo příliš kyselé; pak do toho vlož kapra, dobře ho přikrej, aby pára ucházeti nemohla, a nech kapra na mírném ohni půl hodiny vařit. Potom vyndej rybu na mísu, proceď na ní ten rosol a nech to ve studenu ztuhnout, načež kapra na modro okrášli citrónovou kůrou a dej na stůl. Týmž spůsobem upraví se i štika a sumec na modro.