Kapr na modro po staročesku – recept z roku 1904. Na kuthan se dá 1/2 celeru, 2 petržele, 1 mrkev, 4 cibule, vše na kolečka nakrájeno. Na to se nalije studničná voda asi do čtvrtiny kuthanu, co obnáší 1/4 vody octa, citronová kůra a zelenina nechá se do měkka uvařit. Do kousku řídké látky se zaváže 13 hřebíčků, 13 pepřů, 13 zrnek nového koření, 1 bobkový list a proutek tymiánu, a dá vařiti k té zelenině.

Kapr (bez šupin) se rozpůlí, vnitřnosti se všechny vyndají, žebra se odstraní, ryba nakrájí se na kusy, dobře vypere, aby nebyla krvavá, horkým octem polije a pak se na každý kus dá na horní stranu vrstva soli, která se však prsty nesmí rozetříti, aby se neudělaly skvrny. Tou posolenou stranou položí se všechny kusy do kuthanu na zeleninu, přikryjí talířem a nechají se 1/2—3/4 hodiny vařit. Každých 10 minut se kuthan o kus otočí, aby ryba byla všude stejně vařena.

Když jest kapr dost měkký, nechá se se vším, v čem se vařil, povychladnout. Po té se omáčka scedí skrze šat a 1 bílkem se učistí, ryba srovná se úhledně na mísu, zmodralou stranou nahoru, omáčka se na ni nalije a okrášlí se citronem nebo celerem, zelenou petrželí a aspikem. Jí se studená, když rosol na ní úplně stydl.