Úprava jaternic a jelit – recept.
Vepřová střeva se ve studené vodě mnohokrát vyperou, obrátí se, tupým nožem na vnitřní straně dobře oškrábou; kus po kuse se solí dobře vytře, opět obrátí a ještě vodou prolije; má-li se jich hned upotřebiti, dají do studené vody; má-li se jich později užiti, zaváže se konec, nafouknou se a usuší.
V domácnosti-li se jaternice dělají, rozsekne se hlava, mozek se vybéře, a hlava se vaří, přidají se kousky pod- břišní, krční, plíce, srdce a kus jater. Když je vše uvařeno, zbaví se maso všech kostí, a jemně se vše useká; přimíchá se pepř, marjánka, květ, kousek strouhaného zázvoru a kousek Česneku. Vždy k části sekaniny se přidá něco ve vodě namočené buchty neb housky. Aby smíšenina zřídla, přimíchá se ovarové polévky, promíchá se a nadívají se; pak se hodí do vařící polévky, povaří se opatrně, aby nepopraskaly, při- lévá se čas od času studené vody, měchačkou se vytáhnou a jedna podle druhé nakladou.
Stejně připravená střeva se nadívají smíšeninou z housky, krve a krup, mimo koření při jaternicích užitého se přidá na másle smažená cibulka.