Jelení hřbet – recept. Může se dle potřeby rozděliti na více dílů. Vypere se, odkoží, nasolí, slaninou protáhne a dá na pekáč. Pod něj se vloží kus sádla, zelenina, cibule, koření, tymián, bobek a nechá se péci. Když se zelenina do hnědá udusila, málo se podlije, ale často se polévá, a když učervená, potírá se kyselou smetanou, aby nevysychal. Pak se jelení hřbet z pekáče vyndá, zelenina zapráší se moukou, přilije se smetana, nechá povařit, pak se to na hřbet procedí a ještě chvíli peče. Když je jelení hřbet dosti měkký, dá se na prkénko, maso se u samé kosti odřízne a na šikmé plátky nakrájí. Má-li být i s kostmi, tož se kosti dle obratlů oddělí a kladou se po dlouhé míse jeden obratel na druhý, maso poklade se na ty kosti, posype citrónovou kůrkou, šťáva z citronu vycedí se do omáčky kterou se maso polije a nese na stůl.
Poznámka. Dá-li se do omáčky citrónová šťáva, nesmí se více vařiti, jinak by zhořkla.