Svítky do polévky
Moučný svítek
Moučný svítek. Utři 5 deka másla, dej do něho 3 žloutky, utři zase, pak trochu soli, ale opatrně, ne mnoho! 7 deka mouky, ze 3 bílků sníh, lehce zamíchej a dej to na plech máslem pomazaný, moukou vysypaný péci. Studený nakrájej na kostky a dej do. mísy.
Moučný svítek. Utluč ze 4 bílků tuhý sníh, lehce do něho zamíchej 4 žloutky, trochu soli a 7 deka mouky. Pekáč vymaž máslem, vysyp houskou a dej do něho těsta asi na 12 cm tlustě. Když jest svítek upečený, nakrájí se na nudličky nebo na malé čtverečky.
Moučný svítek II
Utři kousek másla do běla, přidej 2 žloutky, později trochu mouky, 2 lžíce mléka, trochu soli a za stálého tření ze 2 bílků sníh; těsto musí býti trochu hustší než na kapání. Plech namaže se máslem, těsto rozmaže po něm a nechá zvolna péci. Z vychladlého vykrájejí se formičkou rozličné drobnosti, které se do polévky zavaří.
Jemný svítek
Jemný svítek. Vezmi 14 dkgr. másla a utři, až se pění, přidej 4 žloutky jeden po druhém, a naposledy ze 4 bílků sníh. Pak nasyp 14 dkgr. mouky, lehce promíchej, osol a peč na vymazaném. plechu. Vychladlé rozkrájej na nudličky as na prst silné
Krupicový svítek
Krupicový svítek. Utři na míse 14 dker. másla, vmíchej do toho jeden po druhém 8 žloutkův a za každým žloutkem 1 lžíci vychladlé, v mléce uvařené krupičné kaše. Míchej dobře, osol, ke konci přimis lehce z 8 bílků sníh. Vymaž pekáč máslem, vysyp houskou, dej těsto na prst tlustě na něj a upeč v troubě do zlatova.
Krupicový svítek II
1 litr krupice spaří se 1 litrem mléka. Míchá se tím, až je to studené, načež se k tomu připojí, jak výše udáno, másla, žloutkův a sněhu bílkového.
Houskový svítek
Houskový svítek. Utři důkladně 12 dker. nového másla, po té jeden po druhém přimis k němu 6 žloutků, 3 lžíce sladké smetany, něco květu, osol to a přidej tolik strouhané housky, kolik třeba, aby bylo z toho těstíčko na svítek; naposled natřes do něho ze 6 bílků sníh. Plech pomaž máslem, těsto dej na něj na prst tlustě, nech péci, pak skrájej do polévky.
Kapustový svítek
Kapustový svítek. Kapustu uvař v polévce, až změkne; pak ji rozsekej drobně, na másle udus podlévajíc polévkou a osol. Po té ji dej vychladnouti, utři na míse 7 až 12 dkgr. másla, k tomu 5 žloutků, 5 celých vajec, housku rozstrouhanou a smetanou pokropenou, kapustu vychladlou, všechno promíchej dobře, osol, opepři, dej k tomu naposled z 5 bílků sníh a peč malé svítky na lívanečníku. ¨
Kapustový svítek II
Očisť dvě kapusty, uvař je ve slané vodě, a když úplně změkly, rozsekej. je drobně. Po té sekaninu na sítě ještě prolisuj, aby byla jemná. Na misce už před tím utři 5 deka čerstvého másla, přidej k němu pak 7 žloutků, jeden po druhém, osol, trochu opepři, je-li libo, a posléze do té hmoty vmíchej ze 7 bílků tuhý sníh. Pomaž plech máslem, vysyp strouhanou houskou, těsto upravené na to vlij, a upeč svítek ve vlažné troubě do zlatova. Upečený a trochu prochladlý svítek skrájej buď na kostečky, buď na obdělníčky, ale úhledně a stejnoměrně.
Kapustový svítek III
Uvaříme 1 kapustu a po té ji jemně usekáme. K té sekanině přidáme také 18 deka libového, jemně usekaného, vařeného uzeného masa, dáme obé na kuthan na rozpálené máslo a necháme to dusiti. Pak dáme dušeninu vychladnouti. Ó deka másla utřeme na misce, přidáme k němu 3 žloutky, jeden po druhém, k tomu pak přimísíme dušeninu schladlou, dle potřeby dáme strouhané, ve smetaně navlažené housky, opepříme, osolíme to a posléze připojíme k tomu zlehka ze 3 bílků tuhý sníh. Smíšeninu rozetřeme nožem na plech máslem vymazaný asi na prst tlustě a upečeme svítek. Upečený se úhledně rozkrájí.
Jaterní svítek
Jaterní svítek. 14 dkgr. jater se rozseká a na sítě protlačí. K nim se dá 7 dkgr. másla, 1 celé vejce a 1 žloutek, 1 ve vodě smáčená a dobře vymačkaná houska, osolí se to a připojí něco zázvoru tlučeného a zelené sekané petržele. To se dobře utře a pak se do toho zlehka zamíchá z 5 bílků sníh. Plech se potře máslem, vysype moukou, svítek se dá na něj, upeče a na kostičky rozkrájí. Jinak. Na kuthanu utři 20. dkgr. másla nebo tuku; ustrouhej 28 dkgr. jater, by v nich žilky nezůstaly; ustrouhej 4 housky, osol a dej trochu majoránky; 8—10 žloutků do toho dobře zamíchej, utři, pak opatrně z 8—10 bílků tuhý sníh do toho natřes a peč jako předešlý.
Masový svítek
Masový svítek. Utři 6 dkgr. másla, přidej 4 žloutky a tři ještě chvíli. Pak tam dej vařené, sesekané zbytky masa i pečeně, trochu bílé, strouhané housky, trochu citronové kůry, stroužek utřeného česneku, strouhanou cibulku, trochu pepře, soli a majoránky. Naposled ze 4 bílků tuhý sníh. Plech potři máslem, namaž to po něm a nech péci. Upečené nakrájej na tenké nudličky.
Masový svítek II
Zbytky mas upečených neb uvařených umel jemně, dej k tomu 3 žloutky, 6 dkgr. másla nebo tuku, zelené, jemně sekané petržele, osol to, opepři a utluč ze 6—7 bílků tuhý sníh. První polovinu sněhu zvolna do toho natřásej, ale dobře zamíchej, druhou čásť pouze lehce natřes a rozetři to na mastný plech. Nech péci.
Mozečkový svítek
Mozečkový svítek. Mozeček se řádně očistí, spaří, vypere a dá do trochu rozstrouhané cibule na máslo dusit. Cibulka musí býti úplně bledá, pak se prolisuje a přidá trochu soli. Utři na míse 7 dkgr. másla se 4 žloutky, přidej po té k němu vychladlý mozeček. 1 ustrouhanou a mlékem pokapanou housku. Utři to a posléze k tomu zlehka natřes ze 4 bílků tuhý sníh a po libosti přidej zelené sekané petržilky. Vymaž plech máslem, vysyp houskou, asi na prst tlustě připravené těsto na to rozetři a upeč. Upečený krájej úhledně.
Mozečkový svítek v páře vařený
Mozečkový svítek v páře vařený. Usmaž mozeček na másle; na míse utři 7 dker. másla, přidej 1 housku v mléce namočenou a utři s tím máslem, dej soli i petržele k tomu, 4 žloutky, ze 4 bílkův utluč tuhý sníh a lehce jej k tomu natřes. Pak to vlij do formy máslem vymazané a houskou vysypané a nech 3/4 hodiny v páře vařiti, Hotové nakrájej do polévky.
Mozečkový svítek v páře vařený
Mozeček se čistě očistí, spaří, vypere a dá do trošky rozstrouhané cibule na másle dusit; cibulka musí být úplně bledá. K tomu přidá se trochu soli, pepře a I do vody namočená oloupaníá houska, až je z toho kaše; pak se tam přidá irochu polévky, rozsekané zelené petržele a 5 dříve dobře rozkloktaných vajec. Po té se forma vymaže máslem, vysype inouskou, na dno se vloží bílý papír, zase vymaže se máslem a vysype houskou a ta kaše se do ní vloží. Nechá se asi 1 hodinu v páře vařit. Nesmí být příliš tvrdý. Skrájí se na kostky nebo nudličky.
Třený svítek
Třený svítek. Ze 7 dkgr. másla a 2 lžic mouky udělej bledou. jíšku. Odstav ji s plotny, dej na mísu, osol a tři, až to vystydne. „Přimíchej k tomu 2 celá vejce, 5 žloutkův a naposledy z těch 5 bílků tuhý sníh. Nákypovou formu vymaž máslem, vysyp houskou, těsto tam vlij a nech hodinu v páře vařit. Uvařené vyklop, nech vystydnout, potom krájej formičkou půlměsíčky nebo pouze kostečky a dej do polévky povařit.
Pokračuj zavářky do polévky
Napsat komentář