Knedlíčky do polévky jsou dvojí: kulaté a lžičkou volně zavařené. Poslední nazývají se běžně též „noky“ dle francouzského nogues. My nazýváme v naší knize oba druhy knedlíčky. Upozorňujeme, aby se vždy jeden knedlíček na zkoušku zavařil a dle toho by se těsto upravilo hustší, je-li třeba, nebo řidší, a také aby se po ochutnání, čeho by scházelo, k tomu přidalo.

Houskové knedlíčky

Houskové knedlíčky. 7 dkgr. másla se utře, 3 vejce se do něho zamíchají, a to nejprve jedno po druhém, 3 žloutky a pak 3 bílky. Tři bílé rozstrouhané housky (z nichž se kůra sloupla) pokropí se smetanou aneb polévkou, k tomu připojí, osolí se to, promíchá a tvoří se houskové knedlíčky. Komu libo, může přidati trochu sekané zelené petržele k tomu. Při zkoušce se přidá mléko, je-li tvrdý; houska, rozbíhá-li se. Jiný druh: 1 roztrouhaná, 1 v mléce namočená houska, 1 vejce, 7 deka másla.

Moučné knedlíčky

Moučné knedlíčky. 12 dkgr. másla se otře, až se zpění; pak se do 10 lžic studeného nevařeného mléka rozkloktají 4 vajíčka. Do toho másla pak vmícháme vždy 1 lžíci mléka svrchu uvedeného a 1 lžíci mouky; neustále pilně třeme, až všechno mléko s vajíčky spotřebujeme. Mouky se musí dáti tolik, kolik třeba, aby bylo těsto patřičně tuhé. Pak smočíme lžíci vždy do vařící vody a do vařící polévky zavaříme knedlíčky.

Máslové knedlíčky

Máslové knedlíčky. 14 dkgr. másla čerstvého a chutného utři, až se zpění; po té do něho zamíchej jedno po druhém 5 vajec, 14 deka mouky, trochu květu a soli. Pak se těsto po míse rozetře asi na prst tlustě, přikryje a nechá 1/4 hodiny buď u ledu, buď v chladu státi. Po té se zavářejí z něho kávovou lžičkou malé knedlíčky do vařící polévky, ve které se 8—10 minut zvolna vaří. (Některé radí zavařiti je zvláště do slané vody, pak ceďákem vyndati a do polévky hned do mísy vložiti. Takto polévka je čistší a knedlíčky úhlednější.)

Chlebové knedlíčky

Chlebové knedlíčky. Do lžíce sádla nebo másla dej zapěniti půl rozstrouhané cibule, přidej k tomu 4 lžíce strouhaného chleba a nech je pouze něco málo v tom posmažiti. Pak to dej na mísu a když to vychladne, zamíchej do toho 4 lžíce mléka, 3 celá vejce, osol, přidej sekané zelené petržele a dobře to promíchej. Není-li těsto dosti tuhé, přisyp lžíci usušeného, nesmaženého a ustřouhaného neb utlučeného chleba. Po lžíci zavářej je do polévky.

Bramborové knedlíčky

Bramborové knedlíčky. Vezmi tolik másla, kolik váží jedno vejce, a utři je s jedním žloutkem. Dej k tomu 5 ustrouhaných, den před tím vařených brambor, osol, přidej plnou kávovou lžičku mouky a dobře prolisuj. Dělej malé knedlíčky a zavářej je do vařící slané vody. Vaří se 6—8 minut a pak se bramborové knedlíčky vloží do polévky.

Bramborové knedlíčky. Jiný druh

8—10 moučných brambor oloupej, uvař a ještě za tepla na sítě prolisuj. Ustrouhej 1 housku, usmaž ji v másle do zlatova, přimíchej k tomu 4—5 celých vajec, 7—10 dkgr. másla, osol to, umíchej dobře, utvoř knedlíčky, v mouce je obal, vař je 10 minut ve slané vařící vodě a dej je pak do polévky.

Krupičné knedlíčky

Krupičné knedlíčky. 1/3 litru krupice se spaří 1/3 litru vařícího mléka, dobře se to rozmíchá, osolí, dají se k tomu 2 celá vejce a 1 houska na drobné kostičky skrájená, na másle usmažená. Dobře se to promíchá a pak se z toho kulatí knedlíčky, které do polévky se zavářejí. .

Krupičné knedlíčky II

Rozetři 7 dkgr. másla se solí, až se zpění; pak přidávej vždy 1 žloutek a lžíci krupice prostřední velikosti. Na 7 dkgr. másla 4 žloutky a 4 lžíce krupice. Dobře to vypracuj a tvoř dvěma Ižicemi pěkné knedlíčky, které hned zavařují se do vařící polévky.

Jaterní knedlíčky

Jaterní knedlíčky. Utři hodně do běla lůj (máš-li jej uschovaný, sebraný z polévek neb omáček, chuť je stejná a můžeš tím másla ušetřiti) nebo máslo, od každého asi 12 dkgr., přidej k tomu 6 žloutkův a pak 1/4 kila hovězích nebo telecích jater, které jsi ustrouhala a prolisovala, trochu pepře, citronové kůry, marjánky, vše jemně utlučené; dle potřeby to osol. Komu libo, připoj stroužek utřeného česneku. Dej k tomu sníh ze tří bílkův a tolik strouhané housky, aby knedlíčky byly dostatečně husté. Dej jeden na zkoušku vařit a není-li dosti tuhý, přidej ještě strouhané housky.

Rýžové knedlíčky

Rýžové knedlíčky. 25 dkgr. rýže spař, zběl a uvař v mléce nebo ve vodě s kouskem nového másla, až je z toho tuhá kaše. Když povychladla, zamíchej do ní 4 celá vejce, osol ji a do úplně studené přidej trochu strouhané housky nebo mouky, aby z toho bylo těsto na knedlíčky. Kávovou lžičkou je zavařuj. Můžeš přidati květu nebo jeden tlučený hřebíček.

Mozečkové knedlíčky

Mozečkové knedlíčky. Osmaž na másle a cibulce mozeček, utři jej pak na míse s rýží v mléce uvařenou, přidej 1 celé vejce, 2 žloutky, osol a dej dle potřeby strouhané housky, je-li libo, i zelené petržele.

Mozečkové knedlíčky II

Dva telecí mozky se vyperou ve studené vodě, stáhnou, spaří a nechají uvařit. Po té se jemně rozsekají. Utře se na míse kousek chutného čerstvého másla, dá se k němu 1 ostrouhaná máčená houska a mozečky. To se hodně rozetře, přidají se dvě bílé strouhané housky, sekaná zelená petržel, 2 celá vejce, 2 žloutky, osolí se to, a něco krájené pažitky se může přidati. Z toho se udělají knedlíčky, jež zavářejí se do polévky.,

Knedlíčky z hovězího tuku

Knedlíčky z hovězího tuku. Utři do běla 14 deka hovězího tuku, 8 celých vajec jedno po druhém do toho vmíchej a po té přimis tolik strouhané housky, co třeba na těstíčko. Osol to a dělej malé knedlíčky. Dříve jeden na zkoušku zavař a je-li třeba, přisyp housky.

Masové knedlíčky z uzeniny

Masové knedlíčky z uzeniny. Utři 15 deka nového másla, dej do něho 3 žloutky, 3 vejce, málo to osol, přidej do toho 25 deka drobně nasekaného, libového uzeného masa z kýty, jednu ustrouhanou housku, trochu zelené sekané petržele, dobře všechno promíchej a zavařuj lžičkou malé knedlíčky do silné polévky.

Masové knedlíčky II

Půl kila telecího masa se useká protlačí skrze síto, 14 deka másla se utře, 1 ve smetaně namočená houska, 4 vejce, trochu soli, trochu zelené sekané petržele, dobře se to promíchá a lžičkou se z toho vykrajují knedlíčky, které na mělký kuthan máslem pomazaný se kladou. Nalije se na ně vařící voda nebo slabší polévka, ve které se uvaří. Pak se vyberou a dají se buď do tlučené nebo jiné polévky.

Slaninové knedlíčky

Slaninové knedlíčky. 3 housky nakrájej na malé kostečky, polovici té nakrájené housky dej na slaninu na kostečky skrájenou osmažit; zatím utři na míse 12 deka másla, osol, přidej 3 žloutky, 1 celé vejce, všechnu na kostečky skrájenou housku (usmaženou i suchou), přilij dle potřeby trochu mléka; dej usmažiti ještě jednu ustrouhanou housku a vychladlou přidej k tomu. Dobře promíchej a kulať malé knedlíčky.

Slaninové knedlíčky II

Asi 30 deka slaniny rozkrájej na kostky a dej rozehřáti. Nakrájej 30 deka housky taktéž na kostky, dej na pekáč, polij to rozehřatou slaninou a nech je usušit. Mezi tím si utři 10 deka másla se 6 vejci a přidej asi 1/2 litru mouky, několik lžic mléka nebo vody a ty housky dej do toho zcela studené, dobře promíchej a propracuj. Pak to nech asi 1/2 hodiny státi. Dále dělej knedlíčky a zavářej je do tvrdé slané vody nebo do vařící polévky. Vaří se asi 1/2 hodiny. Jsou-li větší, vaří se déle.

Polské knedlíčky

Polské knedlíčky. Nakrájej na kostky 58 gr. slaniny, nech ji na kuthanu poněkud rozpustit a dej na ni jemně sekanou cibuli udusit. Utři 58 gr. másla, přidej 2 vejce, 2 žloutky, slaninu s cibulkou, 1 housku na kostky krájenou (pouze to bílé), 175 gr. na kostky skrájené uvařené uzené kýty neb uzeného masa, osol a dej tolik mouky. kolik třeba, aby z toho bylo těsto. Lžičkou vykrajuj knedlíčky a zavařuj do polévky. Musí se dlouho vařiti.

Císařské knedlíčky

Císařské knedlíčky. Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, trochu pepře, nového koření a trochu květu, kloktej to na stole asi 1/2 hodiny, pak to dej na plotnu do páry a než dáváš polévku na stůl, vyndavej lžicí knedlíčky a dávej do polévky.

Knedlíčky z rybího masa

Knedlíčky z rybího masa. Rozseká se 1/2 kila čistého masa z kapra bez kůže a protlačí se skrze sítko. Na míse tře se 10 dkgr. másla, přimíchá se k němu 5 vajec, tři oloupané rozstrouhané housky, pokropené sladkou smetanou, trochu sekané zelené petržele, trochu soli, protlačené maso a hodně se to promíchá. Z toho tvoří se knedlíčky jako lískový ořech veliké.

Knedlíčky z mlíčí

Knedlíčky z mlíčí. Mlíčí nech uvařit, aby však nezklihovatělo; stáhni s něho kůžičku, rozetři na míse a utři dobře s polovičkou bílé housky v mléce máčené, s 2 housky strouhané, 2 žloutky a 1 celým vejcem, osol, tvoř knedlíčky a zavař do polévky.

Pokračuj na zavářky do polévky